Nieuw uniek glasobject is echte Molenaar
Marc Molenaar viert 10 jaar materiaalinspiratie Frans Molenaar met kenmerkend glasobject
“De liefde voor glas is een vonk die is overgeslagen.” Een vonk die werd aangewakkerd door zijn oom Frans Molenaar. Het nieuwe werk Vrouwenvazen is dan ook een kentering in zijn materiaalkeuze. De 40 centimeter hoge glasobjecten tonen een zwarte of witte glazen vaas in een vaas van doorzichtig glas. De ruimte tussen beide vazen is het ijle silhouet van een vrouwenlichaam. Het materiaal is nieuw, de inspiratie niet.
De vazen verwijzen op subtiele wijze naar een “paradigmawisseling”, een nieuwe kijk als gesymboliseerd door de zwart-wit vaas die wij kennen uit de psychologie: de vaas die we zelf abstraheren van twee naar elkaar toe gerichte profielen. Zodra je waarneming dit doorheeft, kun je het niet niet-zien. De binnen- en de buitenvaas zijn in Nederland glasgeblazen volgens twee totaal verschillende technieken. Er zullen in totaal slechts acht sets vazen worden gemaakt, om de exclusiviteit te waarborgen.
In 2007 ging Marc Molenaar met zijn oom mee naar Van Tetterode Glass Studio in Amsterdam, een van de meest veelzijdige glaswerkplaatsen van Nederland. Frans Molenaar, bekend geworden met de doordachte belijningen van zijn mode, genoot inmiddels ook faam met zijn glasvoorwerpen, die o.a. in Museum Jan van der Togt in Amstelveen zijn tentoongesteld.
Glasblazen is een fascinerend samenspel tussen de blazer en degene die het glas draait en vormgeeft. Marc werd voor een van Frans’ objecten gevraagd te blazen.
“Op dat moment realiseerde ik me de pracht van het materiaal en wist ik dat ik hier iets mee moest.” �Frans zei: “Begin eenvoudig, met zwart en wit.” Deze twee uitersten in “kleur” geven een mooie lijnenwerking en hebben gezorgd voor zeer verschillende sferen in de eindproducten.
In 2015 is Frans Molenaar overleden. Vanaf “de vonk” in de zomer van 2007 tot nu, precies 10 jaar later, heeft Marc gezocht naar hoe hij op een heel persoonlijke manier iets origineels kon cre�ren met dit voor hem nieuwe materiaal.
“Met mijn Vrouwenvaas vier ik het materiaal en de vrouwelijke lijnen, twee werelden die prachtig samengaan. Het is mijn eerste glasobject, maar zeker niet mijn laatste.”
Er worden maximaal 8 vazen gemaakt